Направена е сериозна стъпка към автоматизиране на ин витро оплождането Стартиращи

...
Направена е сериозна стъпка към автоматизиране на ин витро оплождането Стартиращи
Коментари Харесай

Родиха се първите деца, заченати с помощта на робот

Направена е сериозна стъпка към автоматизиране на ин витро оплождането 

Стартиращи компании настояват, че целият развой по изкуствено оплождане може да се извърши автоматизирано (снимка: CC0 Public Domain)

Неотдавна инженери от компанията Overture Life със седалище в Барселона сътвориха робот за изкуствено оплождане и го предоставиха на родилна клиника в Ню Йорк. С помощта на технологията бяха заченати здрави ембриони, а в този момент се родиха две девойки, които са първите хора, появили се на бял свят след оплождане от робот.

В медицинския център New Hope Fertility Center е съединен апарат от микроскоп, захранваща игла, дребна паничка на Петри и преносим компютър, споделя за нововъведението MIT Technology Review. Eдин от инженерите, без действителен опит в медицината, употребява контролер Sony PlayStation 5, с цел да нарежда роботизираната игла.

Следвайки човешка яйцеклетка с камера, иглата се придвижва напред сама, прониква навътре в яйцеклетката и засажда в нея една клетка от сперма. Повече от дузина яйцеклетки са оплодени по този метод благодарение на робота.
още по темата
В резултат на това, съгласно откривателите, са получени здрави ембриони, а в този момент се появиха и две девойки, които стават първите хора, родени след оплождане от робот.

Стартъп компанията Overture Life, създала робота, твърди, че нейното устройство е първа стъпка към автоматизиране на ин витро оплождането (IVF), което ще направи процедурата по-евтина и доста по-често срещана, в сравнение с е през днешния ден.

В момента в лабораториите за IVF работят квалифицирани ембриолози, които получават до 125 хиляди $ годишно за деликатната работа със сперматозоиди и яйцеклетки благодарение на ултратънки кухи игли под микроскоп. Някои започващи компании настояват, че целият развой може да се извърши автоматизирано или съвсем автоматизирано.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР